Beroep als lasser

Vond je het vroeger als klein jongetje al leuk om met je handen bezig te zijn? En stond je stiekem al te snuffelen in je vaders gereedschapskist? Dan is het werk als lasser misschien wel iets voor jou! Een lasser is iemand die door middel van warmte en/of druk onderdelen met elkaar verbindt. Op de plaats van verbinding (waar het product zal moeten buigen) wordt het materiaal vloeibaar/deegachtig gemaakt zodat het makkelijk te hervormen is. Maar een werkdag van een lasser ziet er veel complexer uit dan alleen wat metaal ombuigen. Om lasser te worden zal je ook eerst een opleiding moeten volgen.

Opleiding tot lasser

Tijdens de opleiding leer jij alles over de benodigde gereedschappen, materialen en machines die jij tegen gaat komen in je toekomstige werk als allround lasser. Je leert hoe constructies moeten geworden monteert en leert daarnaast ook alles over het geven van begeleiding aan bijvoorbeeld collega's. Als allround lasser is het belangrijk dat je werk van goede kwaliteit levert, ook onder druk. Om dat te kunnen heb je enig ruimtelijk inzicht nodig en moet je geconcentreerd en nauwkeurig werken. Daarnaast moet je jezelf begrijpelijk kunnen maken bij het begeleiden van de beginnende collega’s. En wat kan je allemaal verwachten tijdens de opleiding tot allround lasser? Je bewerkt en vervormt metaal handmatig en machinaal. Daarbij gebruik je technieken als verspaning, zagen, boren en snijbranden. Dan las je de verschillende stukken aan elkaar. Wanneer dat klaar is ga je aflassen, waarbij je bijvoorbeeld schuurt, vijlt en de lasnaden afbraamt. Het grootste verschil met de basislasser, is dat de lasser allround ook beginnende werknemers begeleidt. Het is daarbij de bedoeling dat je jouw kennis op hen overbrengt en, behalve je eigen werk, ook hun werk naloopt. Zit het werk erop, dan vul je formulieren en het logboek in en laat je de werkplek schoon achter. Bij al je werkzaamheden en taken let je op de veiligheid. Je gebruikt bijvoorbeeld een lasbril of –masker, veiligheidshandschoenen of draagt beschermende kleding.

Soorten lassers

Natuurlijk heb je ook verschillende manieren waarop je kan lassen. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete werkmanier en voor het ene materiaal is de ene las methode het beste. Het TIG lassen en MIG lassen zijn veelvoorkomende vormen. Het TIG lasproces behoort tot het elektrisch booglassen. Er wordt bij dit lasproces gebruik gemaakt van een elektrode die niet afsmelt. De elektrode is gemaakt van wolfraam. De TIG lasser moet zelf het smeltbad goed in de gaten houden en handmatig toevoegmateriaal in het smeltbad aanbrengen. Bij MIG lassen wordt dit toevoegmateriaal automatisch door gevoerd. Dit werkje is tijdrovend en nauwkeurig werk maar het zorgt er wel voor dat de TIG lasser de kwaliteit van het smeltbad en daarmee de kwaliteit van de las kan beïnvloeden.

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen