Mijn auto verzekeren en nu?

Eindelijk, je hebt je autorijbewijs gehaald en je rijbewijs al in de pocket. Nu mag je zelfstandig de weg op. Velen starten in de auto van hun ouders, maar misschien ben jij zelf wel van plan om een auto te kopen. Naast het uitzoeken van een stoere auto die echt bij jou past, komen er nog een aantal zaken kijken bij het aanschaffen van een auto. Helaas kan je niet zomaar de weg op met je nieuwe bolide. Voordat je kilometers gaat maken op het asfalt ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten.

Hoe kies ik een autoverzekering?

En dan begint het uitzoeken, welke autoverzekering moet ik kiezen? Ga je voor een hele goedkope autoverzekering of wil je zo min mogelijk risico lopen en kies je voor een allrisk autoverzekering? Een beginnende bestuurder start vaak in een tweedehands auto. In dit geval is een WA-verzekering vaak al voldoende. Vaak wanneer een auto ouder is dan 10 jaar staat een hoge premie niet meer in verhouding met de dagwaarde van een auto. De verzekeringsmaatschappij keert dan dusdanig laag uit dat je wellicht te veel premie betaalt om dit te kunnen compenseren.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel aanbieders te vinden op internet. Gelukkig helpen websites die deze autoverzekeringen vergelijken je al een eindje op weg. Met een druk op knop worden alle verzekeringen van verschillende verzekeraars op basis van jouw gegevens inzichtelijk. Waarschijnlijk zal je alle autoverzekeringen als eerst met elkaar vergelijken op basis van de hoogte van de premie. Let ook zeker op andere zaken tijdens jouw zoektocht naar de beste autoverzekering zoals het eigen risico en de algemene voorwaarden. Wanneer je alle zaken goed hebt doorgenomen dan kan je bij de verzekeraar die het beste voldoet aan jouw wensen een offerte aanvragen. Binnen een dag heb jij je auto nog verzekerd.

Hoogte van de premie

Bij het berekenen van een autoverzekering spelen er meerdere factoren een rol. Bijvoorbeeld bij jouw postcode.. Op basis van statistieken hebben verzekeraars onderling prijsafspraken gemaakt. Mensen in de stad betalen meer premie dan mensen in een rustig dorp. Waarom? De kans op een ongeluk is vele male groter in een drukke stad dan in een rustig dorp. Naast de postcode speelt leeftijd ook een rol. Jonge personen zijn vaker betrokken bij verkeersongelukken. Dit komt door het gebrek aan rijervaring en omdat jongeren vaker roekelozer rijden dan ouderen. Het aantal verkeersdoden is in de leeftijdsgroepen 20 tot 40 jaar dan ook het hoogst.

Verder speelt het type auto een rol. Duurdere auto’s hebben invloed op de hoogte van de premie omdat het herstellen van schade voor deze auto’s simpelweg duurder is. Hierdoor is de verzekeringsmaatschappij genoodzaakt een hogere premie te vragen. Ten slotte heeft het bouwjaar van de auto invloed op de premie. Omdat de dagwaarde van een oudere auto lager is dan die van een nieuwe auto, hoeft de verzekeringsmaatschappij minder uit te keren bij eventuele schade.

Schade

Natuurlijk hoop ik dat het nooit zo ver komt, maar helaas zijn er jaarlijks meer dan 20.000 ernstige verkeersongevallen. Het aantal kleine verkeersongelukken ligt nog vele malen hoger. Een goede autoverzekering afsluiten is dus essentieel. Sterker nog, zonder een autoverzekering mag je niet de openbare weg op. Dat heeft de Wet aansprakelijkheidsverzekeringen motorrijtuigen (Wam) zo bepaald. Als persoon ben jij minimaal verplicht een WA verzekering af te sluiten. Deze kun je naar eigen wens uitbreiden met diverse dekkingen.

Met een WA verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je bij een ander toebrengt. Als de auto allrisk verzekerd is kan er wel schade worden geclaimd die door eigen toedoen veroorzaakt is. Dit heeft ook nadelen want als dit te vaak gebeurd gaat dit van de schadevrije jaren af en dan krijgt men minder korting op de premie.

Schadevrije jaren

Een feilloze chauffeur wordt beloond door de verzekeringsmaatschappij. Een bestuurder krijgt namelijk korting op de autoverzekering als deze persoon een jaar zonder schade rijdt. Zo bouw je elk jaar een schadevrij jaar op en kan de korting op je premie soms wel tot 80 procent oplopen! Een goede reden om dus rustig en veilig in het verkeer deel te nemen en niet als Max Verstappen over de weg te scheuren.

Benieuwd naar de hoogte van een autoverzekering passend bij jouw auto en persoonlijke situatie? Bereken je autoverzekering op Diks.nl

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen