Onderhoud aan remmen van je aanhanger

De remmen van aanhangwagens vormen een integraal onderdeel van elk type aanhanger. Het doel van de remmen van bijvoorbeeld een kipper aanhangwagen is om een effectieve controle te bieden bij aanhanger snelheden. Dit is belangrijk bij hoge snelheden of onder andere op hellingen, zand of los grind. De onderhoud remmen van een aanhanger is zeer belangrijk omdat ze een belangrijke rol spelen bij het rijden met aanhangwagen en de algehele veilige controle van je auto. Je aanhanger zal veel beter en veiliger presteren als deze correct wordt onderhouden. Het eerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat de banden altijd goed op spanning zijn en de remmen en dissel regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden.

Remmen aanhanger afstellen

Tijdens het onderhoud en na veelvuldig gebruik moet je de remmen van je aanhanger laten afstellen. Daarnaast moet je soms een nieuw antiblokkeersysteem installeren met nieuwe remblokken. Voor het afstellen van je remmen moet je naar een garage of specialist, dus zorg ervoor dat je dit regelmatig doet. Hoewel de meeste aanhangers geen APK verplichting hebben, is een jaarlijkse controle wel verstandig.

Slijtage

De belangrijkste reden dat de onderdelen van je aanhanger periodiek moeten worden vervangen, is dat ze na een bepaalde tijd verslijten. Afhankelijk van hoe vaak je de aanhanger gebruikt, moeten banden en remmen vervangen worden. De jaarlijkse check helpt je te bepalen wanneer het tijd is om onderdelen van je aanhanger te vervangen of te repareren. Mogelijk heb je ook een handige servicegids bij je aanhanger gekregen toen je deze kocht.

Reservewiel

Voor extra gemoedsrust dien je altijd een reservewiel in de auto te hebben. Dit helpt ervoor te zorgen dat als je een probleem ondervindt met een van de banden, je gemakkelijk kunt wisselen naar een ander. Heb je geen ruimte voor een extra aanhanger wiel? Dan kun je een bandenreparatieset meenemen. Hiermee zijn veel lekken te dichten. Hoewel, als de band echt kapot is, dit met een reparatieset niet te doen is. Ook kun je niet hard rijden met zo’n gerepareerde band. Rijd je met je Hapert aanhanger naar bijvoorbeeld Frankrijk? Neem dan een reservewiel mee.

Check zelf op roest

Controleer de onderdelen van jouw aanhanger op roest en breng roestbeschermers aan. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten zo strak mogelijk worden vastgedraaid om los trillen te voorkomen. Het remsysteem van de aanhangwagen is een gevoelig systeem dat beschadigd kan raken als het niet goed wordt onderhouden. Als je niet vertrouwd bent met het vervangen van de remmen, dan kun je een professional raadplegen die reparaties uitvoert en dit routineonderhoud aan de remmen kan uitvoeren. Leer meer over het onderhoud van de remmen van je aanhanger op de website van Hapert. Hapert staat al jaren garant voor de sterkste aanhangwagens.

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen