Hoe belangrijk is een goede autoverzekering?

Een WA-verzekering is verplicht en dus onmisbaar voor elke autobezitter in Nederland. Maar er bestaan verschillende verzekeringen met diverse dekkingen. En kiezen voor een passende autoverzekering kan je duizenden euro’s besparen. We leggen je uit waarom het zo belangrijk is om de juiste verzekering voor je auto af te sluiten.

Welke dekking moet ik kiezen?

Er zijn drie soorten dekkingen, WA, WA+ en allrisk. De dekking die het beste bij je past, hangt met name af van de dagwaarde van je auto. Voor een oudere auto (9 jaar en ouder) is een WA-verzekering prima. Auto’s tussen de 5 en 8 jaar oud worden meestal WA+ verzekerd (beperkt casco). Als je auto jonger dan 5 jaar is, kun je deze het beste allrisk verzekeren (volledig casco). Daarmee is je mooie auto optimaal verzekerd tegen schade. 

WA, WA+ en Allrisk: schade aan anderen en hun spullen

Met alle soorten dekkingen ben je verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan anderen en andermans goederen. Wel zo’n geruststellend idee. Want in het ergste geval, letselschade, kunnen de kosten wel tot in de duizenden euro’s oplopen. Een WA-verzekering vergoedt deze soort schade. Schade aan jouzelf en je eigen auto valt hier niet onder. Schade door diefstal, brand en ruitschade ook niet.

WA+ en Allrisk: schade door diefstal, brand en ruitbreuk

Met zowel beperkt casco (WA+) als een allrisk-verzekering ben je beschermd tegen schade door diefstal en brand. Daarnaast wordt ook ruitschade gedekt. Scheelt je toch weer kopzorgen als er op een blauwe maandag weer eens een steentje tegen de voorruit vliegt.

Bovendien vergoeden beide verzekeringen schade na aanrijding met loslopende dieren. En dat is handiger dan je denkt. Nu het coronavirus om zich heen grijpt en de straten stiller zijn, begeven wilde dieren zich veel vaker buiten hun gewoonlijke leefgebied en op menselijk terrein, zoals (snel)wegen. De kans op een aanrijding met overstekend wild of een vogel is daardoor groter. En dat kan fors in de schadepapieren lopen. Het is daarom belangrijk en verstandig dat je passend verzekerd bent.

Allrisk: schade aan eigen auto

Ongelukken vallen helaas nooit helemaal te voorkomen. Ben je, ondanks alle voorzichtigheid, tóch in een aanrijding terecht gekomen? Of zag je tijdens het inparkeren een paaltje of muurtje over het hoofd? Dan wordt de schade aan je eigen auto alleen gedekt als je over een allrisk-verzekering beschikt. Dit is de meest uitgebreide en eveneens enige dekking waarmee je verzekerd bent tegen schade aan je eigen auto. Ook als het je eigen schuld is. 

Denk bijvoorbeeld aan schade aan je eigen auto door inbraak, diefstal, joyriding, brand, extreem weer, vandalisme, slippen, te water raken, botsen en omslaan. Daarnaast dekken sommige verzekeraars ook schade aan de eigen auto door een aardbeving in het buitenland en schade tijdens het transport van de eigen auto.

 

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen