Autobranche flink geraakt door corona crisis

De hele wereld staat op zijn kop door de huidige pandemie die er heerst. Vele bedrijven zijn omgevallen of gaan nog omvallen. De effecten op de economie begin steeds meer duidelijk te worden en in vele sectoren zien we behoorlijke dalingen in de verkoop. De autobranche ontspringt niet de dans en heeft flinke klappen gekregen door de crisis.

Dalende verkopen

Door de genomen maatregelen en de lockdown in veel landen is de autobranche voor een deel stil komen te liggen. Fabrieken zijn gesloten en er worden veel minder auto’s geproduceerd. Dit komt mede door de maatregelen omdat er te veel medewerkers op een te kleine ruimte bij elkaar werken. Daarnaast zijn de auto verkopen flink gedaald met 20 tot 75% minder verkopen als in dezelfde maand een jaar geleden. Dit komt mede door de baanonzekerheid die bij consumenten heerst. Hierdoor kiezen consumenten ervoor om het aan te schaffen van een nieuwe auto uit te stellen. Tevens kunnen vele consumenten niet naar de showroom doordat er in sommige landen een totale lockdown actief is. Daardoor zijn winkels dicht en kunnen mensen niet de straat op zonder urgente reden.

Aanpassen fabrieken

De autofabrieken zijn om verschillende redenen gesloten. Door de afname in verkoop van nieuwe auto’s is de vraag ontzettend gedaald. Hierdoor moet fabrikanten minder produceren. Vele fabrieken zijn ook gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De autofabrikanten zijn op het moment bezig maatregelen door te voeren om de fabrieken gereed te maken voor een nieuw beleid. Hierdoor kunnen de arbeiders zomenteen op gepaste afstand toch hun werk uitvoeren zodat de fabrieken weer openen kunnen.

Breder aanbod aantrekken

Door de omstandigheden zijn er vele autodealers en autohandelaren die maatregelen nemen om toch omzet te kunnen genereren. Zo proberen zij een breder aanbod aan te trekken door naast het handelen in nieuwe- en gebruikte auto’s ook te handelen in sloopauto’s. Een sloopauto verkopen biedt kansen doordat er op een lager segment wordt ingezet. In tijden van crisis zijn consumenten sneller geneigd om de hand op de knip te houden en zullen dan eerder kiezen voor een goedkopere auto.

De toekomst

Langzamerhand beginnen steeds meer autofabrikanten het productieproces weer op te pakken. Hierdoor zullen er weer meer auto’s geproduceerd worden. Echter denken de experts dat het nog een behoorlijke tijd zal duren voordat de branche zich hersteld. De echte crisis moet nog toeslaan en sommige onderzoekers verwachten een tweede golf van het corona virus. Het consumentengedrag is hierdoor behoorlijk veranderd en is het nog maar afwachten hoe snel dit zich zal herstellen.

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen