Heb jij altijd al een liefde voor auto’s gehad? Voornamelijk het rijden in auto’s? Volg dan nu een opleiding om rijinstructeur te worden en geef zo je passie door aan die hier nog veel in nog veel moeten leren! Naast dat je de hele dag bezig bent met één van je hobby’s, is het ook een flexibele en levendige baan. Ook op sociaal aspect zit je zeker goed met deze baan en geeft je naast veel vrijheid ook veel verantwoordelijkheid. Ontmoet veel verschillende mensen terwijl jij je kennis, ervaring en expertise kan delen op het gebied waar jou passie ligt.
Uitdaging.
Rijinstructeur kan je natuurlijk niet zomaar worden. Hiervoor heb je eerst een opleiding voor nodig. Afhankelijk van de instantie zal je hier een aantal competentie leren om zo jou klaar te stomen om het werkveld in te gaan. Er komt namelijk een hele verantwoordelijkheid bij kijken wanneer je begint met de baan. Naast dat het belangrijk is om het rijden zo goed mogelijk kunnen overbrengen, is het ook belangrijk dat je zelf ook goed in staat bent om alles te weten op het gebied van rijden. Dit betekend dat je naast de kunst van het rijden ook de coaching kant intensief zult leren. Want naast het rijden met een leek op de weg, is het ook zeker een uitdaging om de technieken op elke persoon te kunnen overbrengen. Zoals eerder genoemd, kom zal je heel veel verschillende mensen tegen komen. Dit vergt ook zeker een verschillende aanpak per persoon.
Les methodiek.
In veel gevallen zal de les methode redelijk parallel lopen per instantie. Vaak zal de basis van de les methodiek bestaan uit drie fases waarbij verschillende kanten van het lesgeven behandeld worden. De eerste fase gaan over competente verkeersdeelname. Hierbij zullen onderdelen zoals: veiligheid, verkeerstaak, verantwoord rijden en andere praktische zaken aanbod komen. Deze fase wordt gevold door fase twee, bestaande uit didactische voorwaarden. Hier worden voornamelijk de soft skills van het lesgeven besproken en zal je de fijne kneepjes over het lesgeven leren. Fase 3, en tegelijk de laatste fase, zal bestaan uit 40 uur stage. Hierbij wordt er gevraagd om 5 uur passief (meerijden) en 35 uur actief (zelf les geven) stage te lopen. Fase 1 en 2 zullen getoetst worden doormiddel van theorietoetsen. Echter in fase 1 zal er ook een praktijkrit plaatsvinden waarop je beoordeeld zal worden. Fase 3 zal getoetst worden door middel van een stagebeoordeling die zal afgenomen worden door een examinator van IBKI.