De corona pandemie heeft veel in ons dagelijks leven veranderd. Zo zijn we ons bewuster geworden van het belang van een aantal zaken die voorheen vanzelfsprekend of juist onbenullig leken. Neem bijvoorbeeld het handen schudden en het belang van de juiste hygiene maatregelen. Maar ook het belang van sociaal contact, het samenkomen en fysieke aanraking.
Bovendien zijn we ons ook meer bewust geworden over ventilatie en het belang van een goed werkend ventilatiesysteem. Want een goede ventilatie voorkomt besmettingen: het is een voorwaarde voor het heropenen van vele culturele instanties en andere druk bezochte binnenruimten. Wat moet je nu weten over ventilatie in huis?
Systeem A
Niet ieder gebouw wordt op dezelfde manier geventileerd. Denk bijvoorbeeld aan een standaard rijtjeshuis. In deze panden zijn maar weinig maatregelen genomen om de ventilatie in huis op orde te brengen. Standaard worden ruimtes geventileerd door gleuven onder de deur. Omdat deze huizen vaak thermisch niet volledig potdicht zijn, is het zogenaamde infiltratievoud hoog genoeg om een basis ventilatie te voorzien. En wanneer we extra ventilatie behoeven, zetten we simpelweg een raampje open. Dit is wat we ventilatie type A noemen: het huis wordt volledig natuurlijk geventileerd.
Systeem C
Vaak zijn natte ruimtes (de wc, keuken en badkamer) van extra afzuiging voorzien. Op deze manier kan het vocht of geuren uit de woning worden geblazen. Dit noemen we ventilatie type C: natuurlijke toevoer van lucht, maar een mechanische afzuiging.
Systeem B
Het tegenovergestelde van ventilatietype C is ventilatietype B. Hierbij wordt lucht mechanisch toegeblazen en natuurlijk afgevoerd. Dat gebeurd op basis van overdruk in een ruimte. In de praktijk komt deze manier van ventileren maar weinig voor.
Systeem D
Dan bestaat er nog het volledig gesloten systeem. Dit systeem wordt in veel grote gebouwen toegepast. Niet alleen openbare gebouwen, zoals een theater, bioscoop of stadhuis, maar vaak ook in appartementencomplexen. Het voordeel van een volledig gesloten systeem is de mate van regulatie. Met de juiste luchtbehandelingskasten kan de ingeblazen lucht volledig worden behandeld: het kan worden gefilterd en geklimatiseerd en vocht kan worden gereguleerd. Maar er kan ook een geluidsfilter in zitten wanneer je langs een drukke weg woont. Een ander veel voorkomend systeem is een warmteterugwin installatie (wtw filters). In dit laatste systeem wordt de energie uit de verwarmde lucht teruggewonnen voordat het weer de buitenlucht in wordt geblazen.
Dat maakt dat een volledig mechanisch systeem veel zuiniger is dan mensen denken. Deze slimme technieken zitten vaak verborgen onder systeemplafonds. Maar in de huidige interieur trends zien we deze systemen steeds vaker zichtbaar. Kijk maar eens naar boven in een hip restaurant!