Wanneer je een baan hebt gekregen in Nederland en je verhuist hier vanuit Midden- of Oost-Europa naartoe, komt er veel op je af en er moet veel geregeld worden. Het vinden van huisvesting is een belangrijk begin. Soms regelt de werkgever tegelijk met de baan een woning en vervoer, maar je kunt ook zelf een woning huren. Hoe vind je een (tijdelijk) huis in Nederland, welke mogelijkheden zijn er en welke regels gelden er?
Zelf regelen of via werkgever
In sommige gevallen regelt je werkgever of het uitzendbureau waar je voor gaat werken de huisvesting. Maar je kunt ook zelf een woningruimte huren in Nederland. Wanneer je voor een bepaalde tijd in Nederland bent, kun je het beste particulier huren. In dit geval overleg je direct met de verhuurder voor welke termijn je een huurcontract regelt. Blijf je voor langere tijd in Nederland kan het handig zijn je in te schrijven bij een woningbouwcorporatie, maar houd er dan rekening mee dat je niet meteen een woning hebt. Vaak zijn er lange wachtrijen bij deze verenigingen.
Afspraken met de werkgever
Wanneer de werkgever de huisvesting regelt, maak je hier met de werkgever afspraken over. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de werkgever, bijvoorbeeld over wat je zelf nog aan huur betaalt. Ook is het goed om te weten wat er gebeurt als je contract afloopt of als je onverhoopt ontslagen wordt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je snel je huis uit moet als je geen werk meer hebt.
Een onderdeel van de afspraak kan zijn dat je huur afgetrokken wordt van je salaris. Dit mag, wanneer de woning aan een bepaald keurmerk voldoet. Huizen met SNF-keurmerk (Stichting Normering Flexwonen) voldoen aan de actuele norm voor woningen van arbeidersmigranten, en worden ook ieder jaar gecontroleerd. Zorg in ieder geval dat u goed verzekerd bent via Polisa.nl.
Zelf huren
Wanneer je zelf een woonruimte huurt ben je niet afhankelijk van de werkgever. Je maakt zelf afspraken met de verhuurder, maar dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van de woning en verzekeringen. Dit kan bijvoorbeeld bij Polisa verzekeringen. Dit verzekeringsbedrijf richt zich specifiek op Midden- en Oost-Europeanen die naar Nederland verhuizen, en kan je te woord staan in je eigen taal. En niet alleen verzekeringen voor huisvesting kun je hier afsluiten, ook als je een (bedrijfs)auto meeneemt kun je in Nederland bijvoorbeeld een bestelautoverzekeren bij Polisa. Let erop dat het na een half jaar verplicht is het kenteken op de auto over te zetten op een Nederlands kenteken.