Is er een laadpas voor zowel binnen- en buitenland?

Het bereik van moderne elektrische auto’s neemt elk jaar toe en hiermee worden ook verre bestemmingen beter bereikbaar. De laadpalen in het buitenland hebben nog niet dezelfde luxe als de laadpalen hier in Nederland. Heb of krijg je binnenkort een elektrische auto en wil je deze bij een openbaar laadstation in een ander land kunnen opladen? Dan heb je een laadpas voor een elektrische auto nodig. In deze blog lees je hoe dit werkt in het binnen- en buitenland.

Is een roadtrip door Europa mogelijk?

Een roadtrip binnen Europa kan veel plezier opleveren in vergelijking met het rijden in eigen land. Maar als je overweegt om met jouw elektrische auto door Europa te rijden, is het handig om vooraf enkele zaken te plannen. Net als in Nederland zijn er verschillende bedrijven die oplaadpunten aanbieden, maar de buitenlandse markt is meer divers en er zijn veel aanbieders waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

In de meeste gevallen moet je jouw laadpas aanmelden op een netwerk, een sleutelhanger of een app, waarvan sommigen vooraf met geld moeten worden opgeladen. Elektrische opladers die een contactloze debet- of kredietkaart aanvaarden, zijn namelijk bijna niet te vinden. 

Gelukkig zijn er aggregators die een RFID-kaart kunnen leveren die op verschillende netwerken werkt, zodat je minder verschillende passen of apps hoeft aan te schaffen. Dus het is zeker mogelijk om een roadtrip door Europa te maken, maar je moet van tevoren wel kijken waar je de auto of motor kunt opladen.

Verschillende oplaadpunten in het buitenland

Net als in Nederland zijn de oplaadpunten in het buitenland meestal te vinden op plaatsen waar auto's een tijdje geparkeerd zullen staan. Denk hierbij aan parkeerterreinen, parkeerplaatsen op straat, winkelcentra, hotels en toeristische attracties. Je kunt ook steeds vaker snelladers vinden bij conventionele tankstations en natuurlijk op de meeste servicepunten langs de snelweg. Zo kunnen deze tankstations een speciale laadpaal voor ondernemers neerzetten en daar geld aan verdienen.

De speciale Tesla-laders

Wanneer je een Tesla rijdt, heb je hier veel voordeel van. Het aantal bestemmings- en superladers speciaal voor Tesla-rijders groeit erg snel en ze zijn in heel Europa te vinden. Je kunt jouw Tesla ook via andere netwerken opladen.

Tesla bestemmingsladers met een wit in plaats van een rood teken op de lader, geven toegang tot andere voertuigmerken met een 'Type 2'-connector.  Tesla-laders vind je over het algemeen bij hotels, restaurants, servicepunten en winkelcentra, evenals superchargers bij servicepunten langs de snelweg en bij Tesla-dealers. Let op!  Tot op heden kun je alleen met een Tesla bij dit soort laadpalen laden.

Laadnetwerken in heel Europa

Voor het laden langs de Europese snelwegen kun je bij veel aanbieders terecht, waaronder grote namen die in heel Europa actief zijn. De twee grootste aanbieders zijn Allego en Ionity. Allebei hebben ze een app waarin je alle benodigde informatie vindt. In de app vind je locaties, aangeboden stekkers en de beschikbaarheid van stations. Allego exploiteert honderden snelladers in de Benelux en Duitsland, Ionity bouwt een Europees netwerk dat inmiddels uit ruim 400 stations bestaat. Ook Fastned opent steeds meer laadstations, onder andere in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen