Digitale valuta: de Bitcoin!

Je kunt Bitcoins niet meer wegdenken uit de hedendaagse tijd. Bitcoin is een vorm van digitaal geld dat werkt zonder tussenkomst van een bank. De gebruikers onderling regelen de transacties van de Bitcoins met elkaar. Begin 2009 was de Bitcoin gelanceerd door een anonieme bedenker. Die vond dat centrale banken en overheden teveel macht hadden en wilde deze macht omzeilen in het betaalsysteem. Je kunt misschien begrijpen dat de Bitcoin toen slechts een paar cent waard was. De Bitcoin koers heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zij is de afgelopen tien jaar beweeglijk, maar je ziet toch een trend omhoog. Met de eerste coronagolf in 2020 zakte de Bitcoinkoers tot onder de 5000 dollar, dus minder dan 4120 euro. Daarna, vooral vanaf de herfst 2020 kun je zien dat de Bitcoinprijs enorm steeg. 

De huidige Bitcoinwaarde

Je zult je verbazen: nu staat deze op een recordhoogte van zo'n 52.000 dollar! Je kunt dit omrekenen naar 42.849 euro. Maar ook dit zal je verrassen: er wordt voorspeld dat één dezer dagen de Bitcoin een marktkapitalisatie van een 100.000 dollar (82.403 euro) gaat bereiken. Sommige experts verwachten dat het binnen dit decennium zelfs een ​​hogere marktkapitalisatie zal hebben dan goud. Je kunt op diverse plekken op internet trouwens zelf Bitcoins kopen. En ook zijn er veel Bitcoin pinautomaten over de hele wereld, waaronder enkele in Nederland.

Ethereumkoers

Naast de Bitcoin kun je stellen dat de Ethereum koers, een uitvinding door de Russisch-Canadese programmeur Vitalik Buterin uit 2013, de populairste cryptovaluta is (digitale munteenheid die als alternatief wordt gebruikt voor de normale munteenheid). De Ethereum koers heeft een grote toenemende populariteit en bekendheid bij het publiek. Met name in 2017 zie je een grote stijging van de Ethereum koers. Op 18 februari was deze maar liefst 1911 dollar (1.574,72 euro). In tegenstelling tot de Bitcoin kunnen experts moeilijk voorspellen waar de Ethereum koers op korte termijn naartoe gaat. 

De toekomst 

Je ziet dat zowel Bitcoins als Ethereum gebruik maakt van blockchaintechnologie. Je kunt dit zien als een netwerk van computers die niet het eigendom zijn van één deelnemer. Je kunt als deelnemers via algoritmes in het netwerk besluiten welke informatie van waarde is en welke niet. Maar Bitcoins en Ethereum kun je niet met elkaar vergelijken. Een nadeel van de Bitcoin is dat de Bitcoin-blockchain erg traag is daarom is er veel onzekerheid over de toekomst van de munt. Je kunt met de Ethereum-blockchain veel sneller transacties doen dan die met de Bitcoin-blockchain. Als gebruiker heb je dus meer flexibiliteit met de etherum en dat biedt meer perspectief voor de toekomst. Ethereum heeft dus meer mogelijkheden. Je kunt concluderen dat het potentieel op waardestijging op de langere termijn ook groter is bij Ethereum.

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen