Een verzekering auto kiezen, hoe doe je dat?

Eindelijk heb je genoeg gespaard en kun je je eigen auto kopen. Je hebt er vast wel al over nagedacht welk merk je wilt en welke kleur. Misschien heb je genoeg geld om een spiksplinternieuwe auto te kopen of kom je niet verder dan een tweedehands. Waar je ook voor kiest voordat je met je nieuwe aankoop de weg op kunt, ben je in Nederland verplicht om een verzekering auto af te sluiten.

Waarom een verzekering auto afsluiten?

Dat je een verzekering auto moet afsluiten, is natuurlijk niet zonder reden, want een ongeval zit in een klein hoekje. Zo kun je per ongeluk tegen de auto van iemand anders botsen, maar wel schuldig zijn. Als de schade groot is, kan de rekening oplopen en zonder verzekering auto zou je dan waarschijnlijk voor een groot financieel probleem komen te staan. Geen enkele verzekeraar zal jou helpen als je niet verzekerd bent. Bovendien ben je strafbaar als je zonder verzekering rondrijdt. Je krijgt dan een boete die in de meeste gevallen hoger is dan de premie die je betaalt voor je verzekering. De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen werd dan ook in het leven geroepen om slachtoffers van ongevallen te beschermen.

Welke verzekering auto kiezen?

In Nederland moet je auto minstens WA verzekerd zijn. Dat is door de overheid opgelegd. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze vergoedt alleen maar de schade die jij veroorzaakt aan anderen of hun eigendommen. Naast deze WA verzekering auto kun je kiezen voor de WA beperkt casco die bijvoorbeeld ook brandschade of schade die wordt veroorzaakt doordat je een dier hebt aangereden, uitkeert. Als je een heel uitgebreide verzekering wilt, kun je kiezen voor een allrisk verzekering die ook de schade uitkeert die door jouw schuld werd veroorzaakt aan je eigen auto.
Afhankelijk van de leeftijd en de dagwaarde van de auto, maar ook van het aantal schadevrije jaren kies je een autoverzekering. De premie die je betaalt, is sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Voor een auto die ouder is dan 10 jaar, heeft het geen zin om een uitgebreide verzekering af te sluiten.

Waarom betaalt een jonge bestuurder meer?

Als je jonger bent dan 24 jaar behoor je bij veel verzekeraars tot een risicogroep en betaal je een hogere premie. Elke verzekeraar heeft zijn eigen beleid als het gaat om de premie. De prijzen lopen dan ook enorm uiteen. Dat de premie hoger ligt, komt vooral doordat uit onderzoek blijkt dat jongeren door roekeloos gedrag en onervarenheid meer schades aanrichten. Niet alleen is de kans dat er een ongeval gebeurt groter, maar de schade is ook vaak groter. Het is dus belangrijk om schadevrije jaren op te bouwen. Sommige jongeren proberen een hogere premie te voorkomen door de auto op naam van de ouders te zetten. Het probleem is dat zij dan ook de regelmatige bestuurders moeten zijn. Als dat niet het geval is plegen ze fraude. Daarnaast kun jij op die manier ook geen schadevrije jaren opbouwen.

Ander Nieuws

Gerelateerde Artikelen